Polecamy...

Wspaniała przekąska z nasionami chia "chwyć i idź"

27 maja 2021

Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze szukam czegoś zdrowego, po co mogę po prostu sięgnąć, bez konieczności poświęcania mnóstwa czasu na przygotowanie, kiedy tego potrzebuję.

Miseczki z chia są jednym z moich ulubionych pomysłów właśnie z tego powodu. Niezależnie od tego, czy jesz je na śniadanie, przekąskę czy posiłek po treningu, możesz czuć się dobrze wiedząc, że otrzymujesz doskonałe źródło białka i antyoksydantów. Nie tylko dostarczają organizmowi paliwa, ale również pozostawiają uczucie sytości.

Poniżej znajdziesz proste instrukcje, jak je zrobić, wraz z filmem, który nagrałam z moim synem i mam nadzieję, że Ci się przyda!

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub migdałowo-pekanowego
  • 2 łyżki nasion chia (moczyć przez kilka minut, aż będą gęste)
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • Owoce do wyboru
  • Polewa orzechowa

Polewa orzechowa

  • 1 filiżanka surowych migdałów
  • 1 filiżanka surowych pekanów
  • 3/4 filiżanki wiórków kokosowych
  • Ekstrakt waniliowy, do smaku
  • Syrop klonowy, do smaku
  • Sól himalajska, do smaku

Wskazówki

  1. Połączyć migdały, orzechy pekan i wiórki kokosowe na kawałku papieru pergaminowego. Grubo posiekać za pomocą rozdrabniacza do żywności.
  2. Umieścić składniki na blasze do ciasteczek.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i sól himalajską do smaku.
  4. Piec w temperaturze 350 stopni, obracając co kilka minut szpatułką, aż masa orzechowa będzie prawie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.

Te są doskonałe do zabrania do pracy, jak również! Doskonale przechowują się w słoiku i są łatwe do przenoszenia.

Autor

Angelika Cisowska

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować